Ulusal Tekstil Kongresi ve II. Ar-Ge Günü Akademi Sanayi Buluşması gerçekleşti
 

 
Türkiye’de tekstil ve hazır giyim alanında araştırmalar yapan 300’ün üzerinde Ar-Ge çalışanı ve akademisyen, 11-12 Kasım tarihlerinde İTÜ Ulusal Tekstil Kongresi ve II. Ar-Ge Günü Akademi Sanayi Buluşması’nda bir araya geldi.
 
 
 
Yenilikçi Teknik Tekstiller Yüksek Lisans Programımız açıldı
 

 

Fakültemizin İTHİB ile imzalamış olduğu protokol kapsamında açılan Yenilikçi Teknik Tekstiller Yüksek Lisans Programımız, 2019-2020 Bahar döneminde eğitime başladı. 32 öğrencinin kayıtlı olduğu ve Tekstil Mühendisliği mezunlarımızın yanı sıra çeşitli branşlardan adayların da başvurduğu programa Ar-Ge Merkezi çalışanlarının ilgisi yüksek oldu.
 
 
Danışma Kurulumuz Tekstil Mühendisliği lisans eğitimi için toplandı
 

 

İTHİB, İHKİB, TGSD, TTSİS ve TMMOB başkan ve üyelerinin yanı sıra bölüm mezunlarımızın da yer aldığı Danışma Kurulumuz, tekstil mühendisliği lisans eğitimini iyileştirmek için Rektör Yardımcımız Prof.Dr. Şule Itır Satoğlu ve fakültemiz akademisyenleri ile bir araya geldi.
 
 
 
İHKİB akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz ile buluştu
 

 
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) yöneticileri Tekstil Mühendisliği algısını yükseltme çalışmaları kapsamında bölüm akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz ile bir araya geldi. 
 
 
Doç. Dr. Özgür Atalay'ın büyük başarısı
 

 

Stanford Üniversitesi’nden Dr. John PA Ioannidis, K. W. Boyack ve J. Baas’ın PLOS Biology dergisinde yayımlanan makalesine göre dünyada ilk % 2’lik dilimde yer alan 45 İTÜ’lü akademisyen arasında fakültemiz öğretim üyesi Doç. Dr. Özgür Atalay da yer alıyor.
 
 
 
Nanolif yapılı maske üreten makina geliştirildi
 

 

Fakültemiz öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Kılıç’ın İTÜ ARI Teknokent’te yer alan şirketi, FFP3 standardında koruyucu maske üretimine imkan tanıyan nanolif yüzey üretimi için makina geliştirdi.
 
 
Didem Kıryaman, NCSU'da “3+1+Yüksek Lisans” programını tamamlayan ilk öğrencimiz oldu
 

 

Fakültemiz ile Amerika’nın en prestijli Tekstil okulu North Carolina State University, Wilson College of Textiles arasında imzalanmış olan  “3+1+Yüksek Lisans” programında lisans eğitimini başarı ile tamamlayan tekstil mühendisliği öğrencimiz Didem Kıryaman, yüksek lisans eğitimine devam ediyor.
 
 
 
Fakültemiz ile UztextileProm Birliği arasında işbirliği anlaşması imzaladı
 

 

Fakültemiz ile Özbekistan’ın önde gelen tekstil ve hazır giyim üreticileri tarafından kurulmuş olan “UztextileProm” birliği arasında çeşitli akademik ve eğitim odaklı faaliyetlerin yanı sıra kurumlar arası personel ziyaretleri ve öğrenci değişimlerinin teşvik edilmesi gibi birçok konu başlığının yer aldığı işbirliği anlaşması imzalandı.
 
 
Dr. Syed Zameer ul Hassan’ın fakültemizi ziyareti
 

 

Pakistan, Balochistan University of Information Technology, Engineering and Management Sciences (BUITEMS)’de görev yapan değerli akademisyen Dr. Syed Zameer ul Hassan, Mevlana Değişim Programı kapsamında fakültemizde Misafir Öğretim Üyesi olarak bulundu.
 
 
 
Dr. Hend Elmoughni doktora sonrası araştırmalarını fakültemizde sürdürüyor
 

 
Yüksek lisans ve doktora eğitimlerini İngiltere’de The University of Manchester da tamamlayan ve tekstil tabanlı termoelektrik yapıların geliştirilmesi üzerine çalışan Dr. Hend Elmoughni, doktora sonrası araştırmalarına fakültemiz bünyesinde devam ediyor.
 
 
Moda Tasarımı öğrencilerimiz Fashion Institute of Technology 2020 filminde yer aldı
 

 
Moda Tasarımı Uluslararası Ortak Lisans Programı 4. sınıf öğrencilerimizden Derev Clara Kösedağ ve Göksu Güneylioğlu yürüttükleri mezuniyet projeleri ile Fashion Institute of Technology 2020 Future of Fashion Show filminde yer almayı başardı.
 
 
 
Moda Tasarımı Programı Öğrencilerimiz IPEKYOL için Tasarlıyor
 

 
Fakültemiz ile IPEKYOL arasında, hazır giyim ve perakende sektörüne yönelik projeler ve profesyonel eğitim programları geliştirmek üzere imzalanan “Eğitim ve Akademik İşbirliği Protokolü” kapsamında, Moda Tasarım Programı öğrencilerimiz “IPEKYOL Sonbahar-Güz 2021 Koleksiyonu” için tasarlıyor.
 
 
Endüstriyel Laboratuvar Hizmetleri
 

 

İTÜ Tekstil ve Konfeksiyon Kalite Kontrol ve Araştırma Laboratuvarımız 2015 yılından beri TÜRKAK akreditasyonu ile endüstriye güvenilir test hizmeti veriyor. Toplam 71 adet test imkanı sunan laboratuvarımızda aynı zamanda alanında uzman akademisyenlerin katkı sunduğu görüş testleri de yer alıyor.
 
 
 
H&M laboratuvarımıza bağış yaptı
 

 

H&M, Tekstil ve Konfeksiyon Kalite Kontrol ve Araştırma Laboratuvarımıza  vaskatör, çamaşır makinesi, Martindale test cihazı, açılı numune inceleme standı ve boncuklanma test cihazı hibe etti.
 
 
Ar-Ge Merkezleri
 

 

Fakültemiz bünyesinde kurulmuş Ar-Ge Merkezlerimiz hem akademisyenlerimizin hem de lisans ve lisansüstü öğrencilerimizin araştırmalarına ev sahipliği yapıyor. Sahip olduğu teknolojik altyapı ve test imkanları sayesinde endüstriyel hizmet de veren bu merkezlerde nanolif üretim teknolojileri, kompozit malzemeler, engelsiz tekstil tasarımlar, giyilebilir elektronikler ve medikal tekstiller gibi birçok aktif proje yürütülüyor.
 
 
 
Yenilikçi Ar-Ge Projeleri
 

 

Fakültemiz bünyesinde 2020 yılında iç veya dış kaynaklı fonlarla (TÜBİTAK, BAP, Avrupa Birliği (Horizon), sanayi destekli, vb.) desteklenerek tamamlanan sekiz  adet, devam eden dokuz adet projemiz bulunuyor. Proje konularımız; tekstil tabanlı kompozitlerden yenilikçi nanolif üretim teknolojilerine, tekstil atıklarının geri dönüşümünden, robotik uygulamalar için tekstil bazlı sensörlere dek uzanıyor.
 
 
Disiplinler Arası Yayınlar
 

 

Disiplinler arası çalışmalarla zenginleşen Ar-Ge projelerimizin en önemli çıktıları arasında SCI/SCIE indeksli uluslararası dergilerde basılan makalelerimiz yer alıyor. Fakültemiz, nitelikli akademik kadrosu ile literatüre seçkin yayınlar kazandırıyor. Fakültemizde 2020 yılında öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı 1.96.
 
 
 
Faydalı Model ve Patentler
 

 

Patentler ve faydalı modeller, Ar-Ge çalışmaları sonucu ortaya çıkan buluşun kullanım hakkını belirleyerek korunmaya alınmasını sağlar. 2020 yılında fakültemiz akademisyenlerinin buluşçu olarak yer aldığı bir faydalı model bir de patent yer alıyor.
 
 
Tekstil Mühendisliği Programı Lisans Bitirme Tasarım Projeleri
 

 

Tekstil Mühendisliği Programı öğrencileri 2019-2020 Bahar dönemi lisans bitirme tasarım projelerini başarıyla sundu. Tamamlanan projelerin 8’inin sanayi ile işbirliği içinde gerçekleştirildiği toplam 19 Bitirme Tasarım Projesiyle 51 öğrencimiz iş hayatına adım attı. 2020-2021 Güz dönemi bitirme tasarım proje sunumları ise 8 Şubat 2021 tarihinde gerçekleşti.
 
 
 
Tekstil Mühendisliği Lisansüstü Tezleri
 

 

Lisansüstü eğitim, bölümümüzün yenilikçi ve nitelikli Ar-Ge faaliyetlerinin devamlılığını sağlamanın en önemli göstergesidir. Günümüzde akademik kariyer düşünenlerin yanı sıra, sanayi çalışanlarının da büyük ilgi gösterdiği Tekstil Mühendisliği Lisansüstü Programlarımız tamamlamış oldukları yenilikçi tez konularıyla, 2020 yılı içerisinde beş mezun verdi.
 
 
Hazır Giyim ve Perakende Yüksek Lisans Programımıza ilgi yükseliyor
 

 

Ulusal düzeyde hazır giyim üzerine açılmış ilk ve tek tezsiz yüksek lisans programı olan Hazır Giyim ve Perakende Yüksek Lisans Programımız (ikinci öğretim) 2014 yılından bugüne 45 mezun verdi. 2020 yılında 28 öğrencinin kaydolduğu programımıza lisans eğitimini farklı disiplinlerde tamamlayan, moda perakendeciliği sektöründe profesyonel olarak çalışan veya bu sektörde çalışmayı hedefleyen öğrencilerin ilgisi yoğun oldu.
 
 
 
Nitelikli Bilim İnsanı Yetiştiren Tekstil Mühendisliği Yüksek Lisans & Doktora Programları
 

 
Tekstil mühendisliği alanında lisansüstü kariyer yapmak isteyenlerin ilk tercihi olan İTÜ Tekstil Mühendisliği Yüksek Lisans ve Doktora Programlarımız alanında öncü, bilimsel araştırma-geliştirme becerisine sahip, nitelikli mezunlar yetiştiriyor. 2020 yılında toplam 60 öğrencimizin kayıtlı olduğu lisansüstü programımız bugüne kadar 200'ün üzerinde mezun verdi.
 
 
Dünyanın En İyi Moda Okullarından SUNY-FIT ile Ortak Moda Tasarımı Eğitimi
 

 

Dünyanın en iyi ilk üç moda okulu arasında yer alan FIT’nin dört senelik lisans programı için ortak diploma verdiği dünya çapındaki tek program olan Moda Tasarımı Programımızda öğrenciler eğitimlerinin 5 yarıyılını İTÜ’de, 4 yarıyılını FIT’de geçiriyor ve her iki kurumdan diploma alarak ABD’de bir yıllık çalışma izni fırsatı ile mezun oluyor. 46 öğrencisi bulunan programımızdan 2020 yılında 11 modacı mezun oldu.
 
 
 
Türkiye’nin ilk ve tek Tekstil Geliştirme ve Pazarlama Uluslararası Ortak Lisans Programı
 

 

SUNY-FIT ile ortak yürütülen ve Türkiye’de ilk ve tek olan Tekstil Geliştirme ve Pazarlama Programı öğrencilerimiz her iki kurumdan da diploma alarak mezun oluyor. ABD’de bir yıl çalışma hakkı kazanan mezunlar kariyerlerinin ilk adımlarını uluslararası pazarda deneyimleme fırsatı yakalıyor. 25 öğrencisi bulunan programımız, 2020 yılında 5 mezun verdi.
 
 
Tekstil Mühendisliğine Giriş dersimizde öğrencilerimiz sektörün lider isimleriyle buluştu
 

 

Öğrencilerimizin meslekleri ile tanıştığı ilk ders olan Tekstil Mühendisliğine Giriş dersine konuk olan sektörün lider temsilcileri, öğrencilerimizle bir araya gelerek deneyimlerini paylaştı.
 
 
 
Kariyer Danışmanlığı dersimize mezunlarımız konuk oldu
 

 

Öğrencilerimizin kariyerlerine yön veren Kariyer Danışmanlığı dersimize sektörün önde gelen firmalarında çalışan mezunlarımız konuk olarak, tekstil sektöründe pandeminin etkisi, sürdürülebilirlik, yeni malzeme arayışları ve trendler üzerine seminerler verdi.
 
 
Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Şahin Akkaya’nın Emekliliği
 

 

Fakültemiz akademik personeli değerli öğretim üyemiz Dr. Öğr. Üyesi M. Şahin Akkaya, 11.02.2020 tarihinde emekli oldu.
 
 
 
Öğr. Gör. Muharrem Doldur’un Emekliliği
 

 

Fakültemiz akademik personeli Öğr. Gör. Muharrem Doldur, 11.03.2020 tarihinde emekli oldu.
 
 
İTÜBİDB Copyright © 2024 Tüm Hakları Saklıdır
İTÜ E-Bülten Aydınlatma Metni
E-Bülten Listesinden Ayrıl