İTÜ Araştırma Dekanlığı E-Bülten 2021                                                                                                              
 
 
 
           
 
 
TÜBİTAK ve Çin NSFC’den Ortak Proje Çağrısı Açıldı
 

 
TÜBİTAK ve Çin Ulusal Doğal Bilimler Vakfı (NSFC), 2025 yılı için ortak araştırma projeleri çağrısını başlattı. Çağrı; kanser immünoterapisi, tıbbi görüntüleme ve sürdürülebilir tarım alanlarını kapsıyor. Türkiye’den başvurular TÜBİTAK 1071 Programı üzerinden, Çin’den ise NSFC sistemi aracılığıyla 30 Mayıs 2025 tarihine kadar yapılabilecek. Projelerin her iki ülkeden ortaklarla birlikte hazırlanması ve başvuruların eşzamanlı yapılması gerekiyor. Desteklenecek projelere TÜBİTAK ve NSFC kendi ulusal bütçelerinden finansman sağlayacak. Detaylı bilgi TÜBİTAK ve NSFC'nin web sitelerinde yer alıyor.
 
 
 
İTÜ’den TÜBİTAK 2209-A ve 2209-B Programlarında Büyük Başarı
 

 
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), TÜBİTAK’ın 2209-A ve 2209-B programlarının 2024/1 dönemi sonuçlarında çifte başarıya imza attı. 2209-A programında 246, 2209-B programında ise 29 projeyle destek alan İTÜ, araştırma ve sanayi iş birliğindeki gücünü bir kez daha gösterdi. En çok proje desteği alan fakülteler arasında Fen-Edebiyat, İnşaat, Makina ve Elektrik-Elektronik Fakülteleri öne çıktı. İTÜ’nün bu başarısı, “Araştırma Üniversitesi” kimliğini güçlendirirken, öğrenci projelerine verdiği önemi de gözler önüne serdi.
 
 
TÜBİTAK – Malta Bilim Kurumu İşbirliği Çağrısı Açıldı
 

 
TÜBİTAK ile Malta Bilim Kurumu (XJENZA) arasındaki ikili işbirliği programı kapsamında, 2025 yılı ortak proje çağrısı başvuruya açıldı. Bilim insanlarının Malta’daki ortaklarla birlikte su yönetimi, tarım, sağlık teknolojileri, havacılık ve dijital teknolojiler gibi öncelikli alanlarda proje sunmaları bekleniyor. Tek taraflı başvurular kabul edilmiyor. Başvurular TÜBİTAK Proje Başvuru Sistemi üzerinden 20 Haziran 2025 saat 23:59’a kadar yapılmalı. E-imza işlemleri ise 27 Haziran 2025 tarihine kadar tamamlanmalıdır. Ayrıntılı bilgiler çağrı metninde yer alıyor.
 
 
 
COMSATS ve TÜBİTAK’tan Sıfır Atık Çalıştayı
 

 
TÜBİTAK ve COMSATS işbirliğiyle 10 Nisan 2025’te “Sıfır Atık” temalı çevrim içi bir çalıştay düzenlenecek. Etkinlikte, mikroplastikler, tarımsal atıkların değerlendirilmesi, hidrojen üretimi, yapay zekâ destekli çevresel izleme gibi konular ele alınacak. COMSATS üyesi ülkelerden bilim insanları ve politika yapıcılar, döngüsel ekonomiye geçişte çözüm arayacak. İki oturumdan oluşacak programda TÜBİTAK MAM’ın uzman araştırmacıları sunumlar yapacak. Etkinlik hakkında ayrıntılı bilgi ve program dokümanına TÜBİTAK üzerinden ulaşılabilir. İletişim için: nurulhude.baykal@tubitak.gov.tr.
 
 
Ufuk Avrupa 2025 Çağrıları İçin Bilgi Günü ve Proje Pazarı Etkinlikleri Başlıyor!
 

 
Avrupa Komisyonu ve Ulusal İrtibat Noktaları tarafından düzenlenen Ufuk Avrupa 2025 çağrılarına yönelik bilgi günleri ve proje pazarı etkinlikleri, Nisan ayı itibarıyla başlıyor. Araştırmacılar bu etkinliklerde çağrı detaylarını doğrudan yetkililerden öğrenebilecek, proje fikirlerini tanıtarak uluslararası konsorsiyumlara katılma fırsatı yakalayacak. Sağlık, İklim, Dijital, Gıda gibi birçok tematik alanda düzenlenecek çevrim içi ve yüz yüze etkinlik takvimine Avrupa Komisyonu sayfasından ulaşabilirsiniz: 
https://research-innovation-community.ec.europa.eu/home
 
 
 
Avrupa Raylı Sistemler Ortaklığı 2025-01 Kodlu Çağrısı Açıldı
 

 

Avrupa Raylı Sistemler Ortaklığı, 2025-1 Çağrısını başvuruya açtı! Bu çağrı, Maglev Türevi Taşıma Sistemleri (MDS) aracılığıyla demiryolu ulaşımının performansını artırmayı amaçlıyor. 3 Milyon Euro değerindeki bu proje çağrısı, 36 ay sürecek araştırmalar bekliyor.

Amaç:
-MDS Teknolojilerinin Teknik İncelemesi
-Ekonomik Uygunluk Analizi
-Tam Ölçekli, Otomatikleştirilmiş Uygulama Konseptleri

Başvurularınızı 7 Mayıs 2025, 17:00 CET tarihine kadar yapabilirsiniz. Daha fazla bilgi ve başvuru için Europe’s Rail web sitesini ziyaret edin.

 
 
Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi’nden İkili Görüşmelere Hazırlık Eğitimi
 

 
Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi (Küme-1) kapsamında, 27 Mart 2025’te düzenlenen eğitimin ardından, proje pazarı etkinliklerinde ikili görüşmelere nasıl hazırlanılması gerektiğine yönelik yeni bir uygulamalı eğitim planlandı. 23-25 Nisan tarihlerinde üç oturumda gerçekleştirilecek eğitime sınırlı sayıda katılımcı kabul edilecek. Katılımcılardan bir sayfalık kurum tanıtımı ve 3 dakikalık sunum bekleniyor. Eğitim, araştırmacıların başarılı ortaklık kurmaları ve 2025 yılı çağrılarına etkili başvuru yapmaları amacıyla tasarlandı. Detaylar ve kayıt bilgileri etkinlik sayfasında sunuluyor.
 
 
 
Milli Teknoloji Kulüpler Birliği Platformu Hayata Geçirildi!
 

 
TÜBİTAK koordinasyonunda, üniversitelerdeki teknoloji ve girişimcilik kulüplerini bir araya getiren Milli Teknoloji Kulüpler Birliği Platformu faaliyete başladı. Gençlerin Ar-Ge’den girişimciliğe kadar geniş alanda destekleneceği platform ile kulüpler ortak projeler geliştirip uzmanlarla buluşabilecek. Platform üyesi kulüpler, etkinlik düzenleme, mentor desteği alma ve Ar-Ge ihtiyaçlarını karşılamak üzere TÜBİTAK’tan maddi destek talep edebilecek. Türkiye’nin gelecekteki teknoloji liderlerini yetiştirmek ve milli teknoloji hedeflerine katkı sağlamak amacıyla başlatılan platforma katılım başvuruları TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı'nın web sitesi üzerinden gerçekleştirilecek.
 
 
Avrupa Komisyonu’ndan Ufuk Avrupa Kapsamında İki Yeni Webinar
 

 
Avrupa Komisyonu, Ufuk Avrupa Programı kapsamında başvuru sahipleri ve proje paydaşlarına yönelik iki çevrim içi bilgilendirme toplantısı düzenliyor. 29 Nisan 2025’teki ilk etkinlikte, Fonlama ve İhale Portalı kullanıcılarına iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi anlatılacak. 19 Haziran 2025 tarihli ikinci etkinlikte ise “Ufuk Avrupa’da Proje Değerlendirici (Hakem) Nasıl Olunur?” konusu ele alınacak. Her iki toplantı da kayıt gerektirmeden erişime açık olacak ve katılımcılara pratik bilgiler ile sistem kullanımı ve hakemlik başvuru süreci hakkında rehberlik sunacak.
 
 
 
PRIMA Bilgi Günü 2025: Yeni Çağrılar İçin Hazırlık Zamanı!
 

 
Akdeniz bölgesinde su yönetimi, tarım sistemleri ve tarım-gıda değer zinciri konularında projeler yürüten PRIMA Programı’nın 2025 çağrılarının 7 Nisan’da açılması bekleniyor. Bu kapsamda, PRIMA Sekretaryası 14 Nisan 2025’te çevrim içi bir bilgi günü düzenleyecek. Etkinlikte çağrı konuları, yeni katılım kuralları, bütçe hazırlığı, başarı ipuçları ve KPI izleme sistemi detaylı şekilde ele alınacak. Proje başvurusu yapmayı planlayan tüm paydaşlar için önemli bir fırsat olan bu etkinliğe kayıt ve detaylı bilgi için: prima-med.org.
 
 
ERC Bilgilendirme Oturumlarının Kayıtları Erişime Açıldı
 

 
6–12 Mart 2025 tarihleri arasında düzenlenen ERC Bilgilendirme Oturumlarını kaçıran araştırmacılar için iyi haber: ERC bireysel hibeleri (Starting, Consolidator ve Advanced Grant) hakkında detaylı bilgi sunan oturum kayıtları erişime açıldı. Bu videolarda başarılı başvuru stratejileri, dikkat edilmesi gereken kritik noktalar ve başvuru sürecinde sunulan destek mekanizmaları ele alınıyor. ERC hibelerine ilgi duyan araştırmacılar, başvuru sürecine dair kapsamlı bilgiye ulaşmak için kayıtları inceleyebilir. Tüm oturumlara ulaşmak için: erc.europa.eu.
 
 
 
Ufuk Avrupa 2025 Çağrılarına Yönelik Bilgi Günleri ve Proje Pazarları Başlıyor!
 

 

Avrupa Komisyonu ve Ulusal İrtibat Noktaları tarafından düzenlenecek bilgi günleri ve proje pazarı etkinlikleri, Nisan ayının ikinci haftasından itibaren araştırmacılarla buluşuyor. Sağlıktan kültüre, güvenlikten iklime kadar birçok tematik kümede çevrimiçi ve yüz yüze etkinlikler planlanıyor. Katılımcılar, 2025 çağrıları hakkında detaylı bilgi edinmenin yanı sıra uluslararası konsorsiyumlara katılma ve ortak bulma fırsatını da yakalayabilecek. Etkinlik takvimi ve kayıt bağlantıları için: research-innovation-community.ec.europa.eu. Proje hazırlık sürecinde bu etkinlikler önemli bir destek sağlayacak.